De arrestatie van Tyson Foods CFO is een 'kritiek moment' voor corporate governance bij het bedrijf

08 Nov 2022

De arrestatie van Tyson Foods CFO is een 'kritiek moment' voor corporate governance bij het bedrijf

Goedemorgen,

Nieuw zijn als CFO betekent dat je in de schijnwerpers staat en dat het tijd is om een ​​goede indruk te maken. Maar Tyson Foods Inc. CFO John R. Tyson, de zoon van de voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf, wordt een maand na zijn benoeming geconfronteerd met ernstige beschuldigingen.

Tyson, 32, werd afgelopen weekend gearresteerd voor openbare dronkenschap en crimineel schenden, volgens rapporten. Volgens informatie van de gedetineerde, vrijgegeven door de sheriff van Washington County, Ark., werd hij in de vroege ochtend van 6 november gearresteerd en later die dag vrijgelaten. Een vrouw in Fayetteville, Ark. belde de politie toen ze Tyson, die ze naar eigen zeggen niet kende, in een bed in haar huis vond, volgens lokale rapporten van KNWA Fox24. De politie zei dat ze probeerden Tyson ter plaatse wakker te maken, maar hij was onsamenhangend, werd even wakker en viel weer in slaap.

Een woordvoerder van het bedrijf vertelde KNWA in een verklaring: "Dit is een persoonlijke kwestie, we hebben geen aanvullend commentaar." Ik heb contact opgenomen met Tyson Foods, maar kreeg geen reactie op het moment van schrijven.

Tyson werd met ingang van 2 oktober benoemd tot EVP en CFO van het in Arkansas gevestigde vleesbedrijf. Hij is de zoon van bestuursvoorzitter John H. Tyson en de achterkleinzoon van Tyson-oprichter John W. Tyson. John R. Tyson was eerder werkzaam als EVP of Strategy van het bedrijf en als Chief Sustainability Officer. Voordat hij in 2019 bij Tyson Foods kwam, bekleedde hij verschillende functies in investment banking, private equity en venture capital, onder meer bij J.P. Morgan. Tyson volgde Stewart Glendinning op, die overstapte van zijn rol als EVP en CFO naar de functie van groepspresident van bereide voedingsmiddelen.

Het bedrijf zal zijn laatste financiële kwartaalresultaten voor 2022 op 14 november publiceren. Dat is de eerste keer dat Tyson als CFO deelneemt aan een winstoproep. "We hebben een solide bedrijfsresultaat van bijna $ 1 miljard behaald dankzij onze gediversifieerde portefeuille; tot nu toe zijn we 15% gestegen ten opzichte van vorig jaar", zei Tyson Foods CEO Donnie King in augustus tijdens de winstoproep voor de periode die eindigde op 30 juni. " Over het algemeen kwam de winst per aandeel uit op $ 1,94 voor het derde kwartaal en $ 7,10 tot nu toe."

Verhaal gaat verder

Tyson Foods is misschien een familiebedrijf, maar het is ook een beursgenoteerd bedrijf.

"Dit wordt een kritiek moment voor Tyson Foods en corporate governance", vertelde Shane Goodwin, associate dean voor Executive Education en Graduate Programs aan de Cox School of Business aan de Southern Methodist University, me. Tyson Foods heeft een aandelenstructuur met twee klassen, wat betekent dat de familie van de oprichters een enorme invloed op het bedrijf heeft, zegt Goodwin, die een MBA-cursus bedrijfsethiek geeft. De familie Tyson bezit 99,9% van de aandelen van klasse B, waardoor ze de aandeelhouders van klasse A met 10-1 kunnen overstemmen, en aandeelhouders weten dat de familie de macht heeft, zegt hij.

Tyson Foods is echter een beursgenoteerd bedrijf en heeft "veel belanghebbenden waarmee niet alleen rekening moet worden gehouden met aandeelhouders, maar ook met klanten, werknemers en de gemeenschap", zegt Goodwin.

Als CFO ontvangt Tyson "een verhoogd basissalaris van $ 650.000 en een verhoging van zijn beoogde jaarlijkse aanmoedigingsbetaling onder het jaarlijkse incentive-compensatieplan van het bedrijf voor senior executives van 90% naar 110% van zijn jaarlijkse basissalaris, met de werkelijke jaarlijkse aanmoedigingsbetaling te betalen op basis van prestaties", aldus het 8-K-formulier van het bedrijf, ingediend op 27 september.

Goodwin zegt dat bedrijven altijd de nadruk moeten leggen op ethiek voor leidinggevenden, zowel binnen als buiten de klok. "Hier is geen uitzondering op", zegt hij. "Ik weet dat velen willen dat hun privéleven 'verboden' is. En dat is het ook, tenzij men wetten, regels, ethische oordelen, enz. overtreedt. Toegegeven, situaties zijn anders. De vermeende omstandigheden rond deze situatie zijn zeer ernstig.'

Ik vroeg Goodwin wat de CEO van Tyson en de raad van bestuur zouden moeten zijn als het gaat om dit vermeende incident. "Iedereen is onschuldig totdat zijn schuld is bewezen - dat is een fundament van ons land", zegt hij. “Dus ik zou ervoor zorgen dat het proces goed verloopt. Ik zou elk beleid volgen dat we al hebben. Verander dat beleid niet.” Als het bedrijf bijvoorbeeld toestaat dat werknemers blijven werken totdat een juridische kwestie volledig is beslecht, moet het dat blijven doen, zegt hij.

"Als ze echter in het verleden werknemers hebben geschorst of ontslagen, moeten ze dat precedent volgen", zegt Goodwin. “Persoonlijk, naar mijn eerlijke mening, als ik [de voorzitter] in deze situatie was, zou ik mijn zoon onmiddellijk schorsen. Deze beoordelingsfout kan niet worden getolereerd voor zo'n serieus werk." Maar Goodwin voegde eraan toe: "Ik geloof ook dat we in een wereld van tweede kansen leven en dat we degenen die moeilijke tijden doormaken moeten ondersteunen."

Eén ding is zeker, de steun van de familie voor Tyson zal publiekelijk worden bekeken.

Tot morgen.

Sheryl Estradasheryl.estrada@fortune.com

Meld u hier aan om CFO Daily doordeweekse ochtenden in uw inbox te ontvangen.

Dit verhaal stond oorspronkelijk op Fortune.com

Meer van Fortune:

De Amerikaanse middenklasse is aan het einde van een tijdperk

Elon Musk staat opnieuw terecht voor zijn $56 miljard Tesla-salaris dat 'het grootste in de menselijke geschiedenis' is

De winnaars van de Powerball-jackpot van $ 1,5 miljard zullen deze waarschijnlijk contant ontvangen. Dat is een grote fout, zeggen experts

De VS stevenen mogelijk af op een 'tripledemie' - een arts geeft een dringende waarschuwing