Carvana-aandelen kelderen naar recordhoogte nu prijzen van gebruikte auto's snel dalen

08 Nov 2022

Carvana-aandelen kelderen naar recordhoogte nu prijzen van gebruikte auto's snel dalen

(Bloomberg) -- Carvana Co. heeft in slechts twee handelssessies ongeveer de helft van zijn marktwaarde weggevaagd toen het aandeel naar een historisch dieptepunt zakte vanwege de toenemende somberheid over de verkoop van gebruikte auto's.

Meest gelezen van Bloomberg

Twitter vraagt ​​nu enkele ontslagen werknemers om alsjeblieft terug te komen

Elon Musk vertelt Twitter-volgers om te stemmen voor een Republikeins congres

Elon Musk keert terug op Twitter banenverlies, blauwe cheques in tweede week

Twitter ontslaat meer dan 90% van het Indiase personeel, waardoor er nog maar een dozijn overblijven

Miljarden aan kapitaaloproepen dreigen grote schade aan te richten aan wereldwijde aandelen en obligaties

Aandelen van de online dealer zijn in de twee handelsdagen met 49% gedaald sinds het bedrijf laat op donderdag tegenvallende resultaten over het derde kwartaal rapporteerde, waardoor de eens zo hoge marktkapitalisatie daalde tot ongeveer $ 1,3 miljard, van $ 2,6 miljard voordat de winst misliep. Dat is ver verwijderd van de waardering van $60 miljard die het bedrijf vorig jaar uitvoerde.

Carvana, dat haar klanten in staat stelt om overal een auto te kopen, zag zijn marktwaarde vorig jaar omhoogschieten toen leveringsproblemen bij de productie van nieuwe auto's een sterke stijging van de vraag naar gebruikte voertuigen veroorzaakten. Dat hielp investeerders hongerig naar Covid-lockdown-weddenschappen te lokken, vooral gezien Carvana's focus op thuisaankopen.

Maar de omgeving verandert naarmate het aanbod afneemt, de autoproductie geleidelijk normaliseert en de kosten van gebruikte auto's snel dalen. Bovendien heeft de strijd van de Federal Reserve tegen inflatie de rentetarieven doen stijgen, waardoor de kosten voor het financieren van autoaankopen zijn gestegen en de vraag van de consument onder druk staat.

De nauwlettend in de gaten gehouden Manheim Used Vehicle Value Index, die de prijzen van gebruikte voertuigen volgt, daalde in oktober voor de vijfde maand op rij, een daling van 10,6% ten opzichte van een jaar eerder. Het is de grootste daling in de bijna 28-jarige geschiedenis van de index.

Voor analisten van Wall Street vormt de verschuiving een grote uitdaging voor de activiteiten van Carvana. Op vrijdag trok Morgan Stanley-analist Adam Jonas zijn rating voor het bedrijf op en zei dat het aandeel slechts $ 1 waard zou kunnen zijn, aangezien de verslechterende markt voor gebruikte auto's en de volatiele rente- en financieringsomgeving "aanzienlijk risico aan de vooruitzichten toevoegen".< /p> Verhaal gaat verder

Het gemiddelde koersdoel van analisten voor het bedrijf is sinds de sluiting van donderdag met ongeveer 30% gedaald.

"Auto's zijn extreem duur en extreem gevoelig voor rentetarieven", zei Carvana Chief Executive Officer Ernie Garcia vorige week tijdens een telefonische vergadering met analisten.

--Met hulp van Jeran Wittenstein.

(Updates met slotkoersen.)

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Kleine bedrijven vinden een maas in de nieuwe belastingwet: Zelle

Het in beslag nemen van een Russisch superjacht is veel ingewikkelder dan u denkt

Op inflatie gerichte kiezers tarten Bidens bod om het onderwerp te veranderen

Adobe probeert $ 20 miljard uit te geven om zijn branie terug te kopen

©2022 Bloomberg L.P.